FILMOVI 2023.

O filmskom programu


U program je uvršteno četiri domaća filma. U prvom bloku publika će vidjeti dva filma nastala prema slikovnicama domaćih autora. Tako se prikazuje "Crni vuk, bijeli vuk" jedan od najuspješnijih filmova domaće popularne autorice slikovnica i redateljice Ivane Guljašević Kuman, nastao prema slikovnici Brune Kumana. Film govori o dilemama koje ponekad muče i odrasle i djecu i kako ih prevladati. Drugi film nastao je prema istoimenoj slikovnici spisateljice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić, a u režiji Ane Horvat, naslova "Crvena jabučica". Film na djeci pristupačan način govori o osjećajima obitelji koje se odluče na posvajanje djeteta. Valja napomenuti i izvrsnu glazbu domaćeg skladatelja Dubravka Robića.

Domaći filmovi uvršteni u drugi blok su prikladni za nešto stariju djecu i mlade.

Neobičan, likovno i glazbeno dramatičan film naslova "11" slikara i redatelja Vuka Jevremovića nema klasičnu narativnu nit, ali gledatelje cijelo vrijeme drži na rubu stolca. Na likovno raskošan i uzbudljiv način prikazuje napetost koju nogometaši doživljavaju tijekom utakmica, posebno prilikom izvođenja jedanesteraca. Dojmljivu glazbu za film skladao je i izveo Luka Šulić, bivši član dua 2Cellos. Drugi domaći film u ovom bloku je "Iris" animatorice i redateljice Lucije Bužančić koji svojom nježnom likovnošću i posve osobnom naracijom dočarava intimni svijet jedne teenagerice iz Splita. Vizualno minimalistički, ali emotivno upečatljiv film je inspiriran mitom o Narcisu. Govori o taštoj djevojci Iris koja se zaljubila u svoju projekciju i onda jednog dana nestala u kadi!


Prvi film u bloku za mlađu publiku "Sićušna lisica" je prekrasna nježna priča o djevojčici koja pronalazi malenu lisicu i prihvaća je za ljubimca. Vrhunska kolaž animacija raskošnih vizuala mlade gledatelje uvodi u svijet mašte u kome je sve moguće, pa i da sićušna lisica uz dovoljno zaljevanja postane džinovska. Film "Zebra" njemačke redateljice Julie Ocker najkraći je po trajanju, no vrlo upečatljivo poučava o toleranciji prema drugačijima. Iz Kine stiže studentski film "Kakav si ti cvijet?" grupe autora koji nježno stiliziranim vizualima prikazuje kako se neke stvari ne mogu razumijeti odmah, već je potrebno imati strpljenja. Film "Guska" češkog redatelja Jana Mike govori o snovima dječaka koji s bakom živi na selu o postajanju velikim nogometašem. Na putu realizacije njegove ambicije preprječila se jedna obična guska. 3D animirani film s puno efekata "Boom" vrlo je uzbudljiv. U humoristično-akcijskom tonu prikazuje nastojanje dvije ptice da zaštite svoja četiri jaja od nadolazeće erupcije vulkana.


U drugom bloku filmova izdvaja se "Biti dijete" iz Ujedinjenog kraljevstva, koji vješto spaja vrlo različite animacijske tehnike, povezujući ih govorom djevojčice Severn Cullis-Suzuki na samitu u Riju 1992. godine. Glavni redatelj filma je Simone Giampaolo, a u realizaciji ovog animiranog omnibusa sudjelovalo je čak 23 redatelja-animatora iz cijelog svijeta! Vizualno bogat i dojmljiv film skreće pozornost na klimatske promjene, rasprostranjenost gladi u svijetu i druga važna ekološka pitanja. Nasuprot tome prikazuje se minimalistički video "Suho lišće" njemačko-estonskog autora Lukasa Wintera nastao snimanjem oko 400 suhih jesenskih listova u tehnici stop motion animacije. "Zastavice za plažu" francuski je film iranske autorice Sarah Saidan, koji nježnim vizualima i vješto vođenom pričom prikazuje razvoj međuljudskih odnosa u skupini iranskih sportašica od početnog odbijanja do završnog prihvaćanja. Grčki film "Toplinski val" autora Fokiona Xeonsa prikazuje hrpu ljudi od plastelina koji provode jedan uobičajeni topli dan na plaži, sa svim zgodama i nezgodama koje se usput događaju. Drugi film iz Ujedinjenog kraljevstva je "Suočavanje" mladog Sama Gainsborougha nastao u kompleksnoj, neuobičajenoj tehnici snimanih živih ljudi, animiranih maski od plastelina i vještog kompozitinga. Na vizualno originalan i vrlo upečatljiv način film gledatelje uvodi u emocionalna stanja glavnog lika koji se bori sa svojim osjećajima, pobjeđujući na kraju svoju sramežljivost i nesigurnost. Kraj programa donosi najnagrađivaniji kratki animirani film na svijetu "Svjetiljke" argentinskog animatora Juana Pablo Zaramella, čestog gosta Zagrebačkog Animafesta. Jedini je film u programu izrađen tehnikom pikselacije, tj. animiranjem ljudi, čudesno pretapa rad u tvornici žarulja u sretnu ljubavnu priču.

Filmski program 2023.

Program 6+ / 12:00 - 13:00 / velika dvorana


Sićušna lisica - Aline Quertain, Sylwia Szkiladz, Francuska, Belgija, Švicarska


Crni vuk, bijeli vuk - Ivana Guljašević Kuman, Hrvatska


Zebra - Julia Ocker, NjemačkaKakav si ti cvijet?Yinuo Li, Yan Gu, Simiao Wang, Shilong Ji, Yaya Li, Kina


Guska - Jan Mika, Češka, FrancuskaCrvena jabučica - Ana Horvat, HrvatskaBoom - Romain Augier, Charles Di Cicco, Gabriel Augerai, Yannick Jacquin, Laurie Pereira de Figueiredo, FrancuskaProgram 12+ / 13:00 - 14:00 / velika dvorana


Biti dijete - Simone Giampaolo, Ujedinjeno kraljevstvo


11 - Vuk Jevremović, Hrvatska


Suho lišće - Lukas Winter, Estonija


Animafin festival Suho lišće

Zastavice za plažu - Sarah Saidan, Francuska, Iran


Toplinski val - Fokion Xenos, GrčkaSuočavanje - Sam Gainsborough, Ujedinjeno kraljevstvoIris - Lucija Bužančić, Hrvatska
Svjetiljke - Juan Pablo Zaramella, Argentina