PROGRAM 2023.

Centar KNAP - subota 16. 12. 2023.

Animacija za sve od 6 do 106 godina!


Animafin festival se 2023. godine održava u subotu 16. prosinca u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a u Zagrebu. Unatoč činjenici da su filmovi namijenjeni djeci, pogodni su za cijele obitelji, mlade i odrasle i sve koji su skloni umjetnosti animacije. Ulaz na projekcije filmova je besplatan.


Filmski program i radionice su podijeljene prema dobi polaznika, 6+ i 12+. Radionice se provode u učionicama Centra KNAP i za njih je obavezna najava mailom na centar@knap.hr. Filmski program se održava u velikoj dvorani, ulaz je slobodan.


Festival se 2023. godine provodi u suradnji s Centrom KNAP, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Program

11:00 - 12:00 učionica 1

Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju za djecu 6+

voditeljica Ana Kadoić

obavezna najava mailom


11:00 - 12:00 učionica 2

Čitaonica-pričaonica slikovnica Uljuđeni vuk, Becky Bloom, Pascal Biet za djecu 6+

voditeljica Marija Ott Franolić

obavezna najava mailom


12:00 - 13:00 velika dvorana

Filmski program za djecu 6+

slobodan ulaz


Razgovor s autoricom knjige "Crvena jabučica" Ninom Vađić

Sićušna lisica - Aline Quertain, Sylwia Szkiladz, Francuska, Belgija, Švicarska

Crni vuk, bijeli vuk - Ivana Guljašević Kuman, Hrvatska

Zebra - Julia Ocker, Njemačka

Kakav si ti cvijet? - Yinuo Li, Yan Gu, Simiao Wang, Shilong Ji, Yaya Li, Kina

Guska - Jan Mika, Češka, Francuska

Crvena jabučica - Ana Horvat, Hrvatska

Boom - Romain Augier, Charles Di Cicco, Gabriel Augerai, Yannick Jacquin, Laurie Pereira de Figueiredo, Francuska


13:00 - 14:00 velika dvorana

Filmski program za djecu 12+

slobodan ulaz


Razgovor s autoricom filma "Iris" Lucijom Bužančić

Biti dijete - Simone Giampaolo, Ujedinjeno kraljevstvo

11 - Vuk Jevremović, Hrvatska

Suho lišće - Lukas Winter, Estonija

Zastavice za plažu - Sarah Saidan, Francuska, Iran

Toplinski val - Fokion Xenos, Grčka

Suočavanje - Sam Gainsborough, Ujedinjeno kraljevstvo

Iris - Lucija Bužančić, Hrvatska

Svjetiljke - Juan Pablo Zaramella, Argentina


14:00 - 15:00 učionica 1

Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju za djecu 12+

voditeljica Ana Kadoić

obavezna najava mailom


14:00 - 15:00 učionica 2

Radionica animacije u zoetrope za djecu 12+

voditeljica Maša Udovičić

obavezna najava mailom

Program u foajeu

Prodajna izložba slikovnica za djecu izdavačke kuće Sretno srceautorskih ilustracija Ane Kadoićoptičkih igračaka Croatian Zoetrope.


Radionice

subota 16. 12. 2023. / Centar KNAP

Važna sastavnica Animafina su mnogobrojne radionice. Djeca i mladi tako nisu samo promatrači umjetnosti, već postaju aktivni kreatori. Cilj radionica je upoznati polaznike s nečim novim, podučiti ih aktivnostima koje mogu koristiti pri svom budućem kreativnom izražavanju. Aktivnosti na radioncima potaknuti će njihovu kreativnost, razviti maštu, ali i zabaviti ih. Radionice su povezane sa sastavnicama umjetnosti animacije - pričanjem priča, dizajniranjem ili animiranjem. 


Ulaz je besplatan, ali je obavezna najava mailom na centar@knap.hr, a prijave se zaprimaju prema redosljedu do popunjenja mjesta.



Program 6+


11:00 - 12:00 učionica 1

Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju 6+

voditeljica akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić


Animafin Ana Kadoić radionica


Djeca će dizajnirati svoje vlastite likove, izraditi ih od kartona, te pripremiti za kolaž animaciju. Moguće je dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko nepostojeće novo biće! Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice, te postavljati rascjepke. Rezultat radionice biti će vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju. Uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.





11:00 - 12:00 učionica 2

Čitaonica-pričaonica slikovnica Uljuđeni vuk - Becky Bloom, Pascal Biet 6+

voditeljica književna kritičarka i teoretičarka koja se dugi niz godina bavi poticanjem čitanja Marija Ott Franolić


Animafin festival radionica Marija Ott Franolić


Voditeljica radionice Marija Ott Franolić djeci će pročitati slikovnicu Uljuđeni vuk Becky Bloom i Pascala Bieta. Nakon čitanja, voditeljica će s djecom prepričavati sadržaj priče i zajedno s njima tragati za značenjima nepoznatih riječi s kojima su se mogli susresti u slikovnici - i nuditi im sinonime za svaku pojedinu riječ, kako bi je bolje zapamtili. Razgovarat će o razlici između knjižare i knjižnice i o knjigama koje djeca vole čitati. Na kraju će izmišljati vlastiti kraj priče.

Knjiga je objavljena u izdanju Školske knjige.




Program 12+


14:00 - 15:00 učionica 1

Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju 12+

voditeljica akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić


Animafin radionica Ana Kadoić

Polaznici će dizajnirati svoje vlastite likove, izraditi ih od kartona, te pripremiti za kolaž animaciju. Moguće je dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko nepostojeće novo biće! Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice, te postavljati rascjepke. Rezultat radionice biti će vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju. Uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.






14:00 - 15:00 učionica 2

Radionica animacije u zoetrope 12+

voditeljica animatorica, producentica i edukatorica Maša Udovičić


Animafin festival Maša Udovičić

Djeca će se susresti sa zanimljivom optičkom igračkom - zoetropeom i naučiti kako je koristiti. Djeca će prema svojim mogućnostima i trenutnoj inspiraciji nacrtati 15-tak crteža koji će oživjeti vrtnjom zoetropea. Svjedočit će čaroliji animacije - oživljavanju vlastitih crteža. Radionica potaknuti interes za animaciju i pokazati da nije teško animirati, a moguće je i napraviti svoju verziju ove optičke igračke kod kuće.




O filmskom programu


U program je uvršteno četiri domaća filma. U prvom bloku publika će vidjeti dva filma nastala prema slikovnicama domaćih autora. Tako se prikazuje "Crni vuk, bijeli vuk" jedan od najuspješnijih filmova domaće popularne autorice slikovnica i redateljice Ivane Guljašević Kuman, nastao prema slikovnici Brune Kumana. Film govori o dilemama koje ponekad muče i odrasle i djecu i kako ih prevladati. Drugi film nastao je prema istoimenoj slikovnici spisateljice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić, a u režiji Ane Horvat, naslova "Crvena jabučica". Film na djeci pristupačan način govori o osjećajima obitelji koje se odluče na posvajanje djeteta. Valja napomenuti i izvrsnu glazbu domaćeg skladatelja Dubravka Robića.

Domaći filmovi uvršteni u drugi blok su prikladni za nešto stariju djecu i mlade.

Neobičan, likovno i glazbeno dramatičan film naslova "11" slikara i redatelja Vuka Jevremovića nema klasičnu narativnu nit, ali gledatelje cijelo vrijeme drži na rubu stolca. Na likovno raskošan i uzbudljiv način prikazuje napetost koju nogometaši doživljavaju tijekom utakmica, posebno prilikom izvođenja jedanesteraca. Dojmljivu glazbu za film skladao je i izveo Luka Šulić, bivši član dua 2Cellos. Drugi domaći film u ovom bloku je "Iris" animatorice i redateljice Lucije Bužančić koji svojom nježnom likovnošću i posve osobnom naracijom dočarava intimni svijet jedne teenagerice iz Splita. Vizualno minimalistički, ali emotivno upečatljiv film je inspiriran mitom o Narcisu. Govori o taštoj djevojci Iris koja se zaljubila u svoju projekciju i onda jednog dana nestala u kadi!


Prvi film u bloku za mlađu publiku "Sićušna lisica" je prekrasna nježna priča o djevojčici koja pronalazi malenu lisicu i prihvaća je za ljubimca. Vrhunska kolaž animacija raskošnih vizuala mlade gledatelje uvodi u svijet mašte u kome je sve moguće, pa i da sićušna lisica uz dovoljno zaljevanja postane džinovska. Film "Zebra" njemačke redateljice Julie Ocker najkraći je po trajanju, no vrlo upečatljivo poučava o toleranciji prema drugačijima. Iz Kine stiže studentski film "Kakav si ti cvijet?" grupe autora koji nježno stiliziranim vizualima prikazuje kako se neke stvari ne mogu razumijeti odmah, već je potrebno imati strpljenja. Film "Guska" češkog redatelja Jana Mike govori o snovima dječaka koji s bakom živi na selu o postajanju velikim nogometašem. Na putu realizacije njegove ambicije preprječila se jedna obična guska. 3D animirani film s puno efekata "Boom" vrlo je uzbudljiv. U humoristično-akcijskom tonu prikazuje nastojanje dvije ptice da zaštite svoja četiri jaja od nadolazeće erupcije vulkana.


U drugom bloku filmova izdvaja se "Biti dijete" iz Ujedinjenog kraljevstva, koji vješto spaja vrlo različite animacijske tehnike, povezujući ih govorom djevojčice Severn Cullis-Suzuki na samitu u Riju 1992. godine. Glavni redatelj filma je Simone Giampaolo, a u realizaciji ovog animiranog omnibusa sudjelovalo je čak 23 redatelja-animatora iz cijelog svijeta! Vizualno bogat i dojmljiv film skreće pozornost na klimatske promjene, rasprostranjenost gladi u svijetu i druga važna ekološka pitanja. Nasuprot tome prikazuje se minimalistički video "Suho lišće" njemačko-estonskog autora Lukasa Wintera nastao snimanjem oko 400 suhih jesenskih listova u tehnici stop motion animacije. "Zastavice za plažu" francuski je film iranske autorice Sarah Saidan, koji nježnim vizualima i vješto vođenom pričom prikazuje razvoj međuljudskih odnosa u skupini iranskih sportašica od početnog odbijanja do završnog prihvaćanja. Grčki film "Toplinski val" autora Fokiona Xeonsa prikazuje hrpu ljudi od plastelina koji provode jedan uobičajeni topli dan na plaži, sa svim zgodama i nezgodama koje se usput događaju. Drugi film iz Ujedinjenog kraljevstva je "Suočavanje" mladog Sama Gainsborougha nastao u kompleksnoj, neuobičajenoj tehnici snimanih živih ljudi, animiranih maski od plastelina i vještog kompozitinga. Na vizualno originalan i vrlo upečatljiv način film gledatelje uvodi u emocionalna stanja glavnog lika koji se bori sa svojim osjećajima, pobjeđujući na kraju svoju sramežljivost i nesigurnost. Kraj programa donosi najnagrađivaniji kratki animirani film na svijetu "Svjetiljke" argentinskog animatora Juana Pablo Zaramella, čestog gosta Zagrebačkog Animafesta. Jedini je film u programu izrađen tehnikom pikselacije, tj. animiranjem ljudi, čudesno pretapa rad u tvornici žarulja u sretnu ljubavnu priču.

Filmski program 2023.

Program 6+ / 12:00 - 13:00 / velika dvorana


Sićušna lisica - Aline Quertain, Sylwia Szkiladz, Francuska, Belgija, Švicarska


Crni vuk, bijeli vuk - Ivana Guljašević Kuman, Hrvatska


Zebra - Julia Ocker, Njemačka



Kakav si ti cvijet? - Yinuo Li, Yan Gu, Simiao Wang, Shilong Ji, Yaya Li, Kina


Guska - Jan Mika, Češka, Francuska



Crvena jabučica - Ana Horvat, Hrvatska



Boom - Romain Augier, Charles Di Cicco, Gabriel Augerai, Yannick Jacquin, Laurie Pereira de Figueiredo, Francuska



Program 12+ / 13:00 - 14:00 / velika dvorana


Biti dijete - Simone Giampaolo, Ujedinjeno kraljevstvo


11 - Vuk Jevremović, Hrvatska


Suho lišće - Lukas Winter, Estonija


Animafin festival Suho lišće

Zastavice za plažu - Sarah Saidan, Francuska, Iran


Toplinski val - Fokion Xenos, Grčka



Suočavanje - Sam Gainsborough, Ujedinjeno kraljevstvo



Iris - Lucija Bužančić, Hrvatska




Svjetiljke - Juan Pablo Zaramella, Argentina