O FESTIVALU

O festivalu

Festival je namijenjen publici od 6 do 106 godina!


Prvi Animafin održan je 2. 12. 2022. godine u kinu Tuškanac. Ideja za pokretanjem festivala nastala je tijekom provođenja Škole animacije Luma filma u okviru koje se redovito prikazuju kvalitetni naslovi polaznicima škole. Došlo se do zaključka da šire građanstvo, pogotovu djeca i mladi nemaju puno prilika pogledati kvalitetni animirani film, te se iskristalizirala želja za osnivanjem festivala s fokusom na kratke filmove za djecu i mlade. Kroz festival se djeca i mladi, ali i šira publika može susresti s pravim draguljima animacije iz cijelog svijeta. Kuratorica festivala je producentica Maša Udovičić koja zbog prirode posla pozorno prati svjetske festivale animiranog filma.

Kratki animirani filmovi su prava remek djela koja postavljaju važna pitanja, inspiriraju, nadahnjuju, nasmijavaju i zabavljaju. Vizualno su inspirativni i potiču kreativnost.




Filmovi

Glavni dio festivala čine projekcije vrhunskih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Kuratorica programa je producentica Maša Udovičić. Pri izboru filmova fokus je na animiranim filmovima nastalim u prethodne tri godine, europskih oko 50%, iz cijelog svijeta oko 20%. U program se uključuje oko 10% animiranih klasika iz cijelog svijeta, te oko 20% domaćih filmova. Filmovi se biraju vrednujući kvalitetu i poruku priče, likovnost slike i dojmljivost animacije, te kvalitetu zvuka i glazbe. 


Nakon svake projekcije organizira se glasovanje publike za najbolji film na način da svaki posjetitelj, i onaj najmlađi koji još ne zna pisati može sudjelovati! Dobiveni rezultati se korisite kao pokazatelji preferencija publike.

Radionice

Radionice su važna sastavnica festivala jer aktiviraju građanstvo za sudjelovanje u kulturi i omogućuju bolje razumijevanje procesa nastanka umjetničkih djela. Djeca su na radionicama potaknuta na čitanje knjiga i pričanje priča, ali i vizualno izražavanje, kreirajući vlastite likove od kartona ili plastelina, te se upoznaju s radom optičkih igračaka.

Radionice se organiziraju po dvije u isto vrijeme u radioničkim prostorima, u grupama do najviše 15 polaznika, ukupno kroz radionice prolazi oko 60 djece. Radovi se objavljuju u online izložbi na stranicama festivala. Ovim aktivnostima želimo naučiti djecu osnovama animacije i osnažiti vezu između publike i festivala.

Program za profesionalce - Animafin PRO

Od 2024. godine uvodi se program namijenjen profesionalcima u obliku okruglog stola i sajma kreativnosti. 

Na okruglom stolu profesionalci će razgovarati o važnosti kreativnog stvaralaštva za djecu i izazovima koje ono nosi. Koje teme treba obrađivati u djelima za djecu? Zašto se ne snima veći broj animiranih filmova za djecu u Hrvatskoj? Na koji način već snimljeni filmovi mogu doći do nove publike? Koje su mogućnosti financiranja, te kako povećati kapacitete proizvođača?


Sajam kreativnosti je susret različitih kreativaca i filmskih producenata s ciljem umrežavanja i osnaživanja profesionalne suradnje iz sfere proizvodnje animiranih sadržaja za djecu i mlade. 

Suradnja

Animafin surađuje s domaćim izdavačima slikovnica, a selektorica Marija Ott Franolić za program pričaonice-čitaonice bira najbolje knjige iz tekuće godine. Izdavačka kuća Sretno srce sa svojim naslovima fokusiranim na djecu i mlade predstavlja svoje knjige po promotivnim cijenama u foajeu. Moguće je isprobati i kupiti jedini domaći proizvod optičkih igračaka Croatian Zoetrope. U foajeu se organizira izložba ilustracija domaćih ilustratorauokvirene originale je moguće odmah kupiti. Suradnici na programima radionica su Morana Dolenc i Umjetnička organizacija LOFT, te Ana Kadoić.

Osnivačica festivala i kuratorica programa

Maša Udovičić producirala je 15 animiranih filmova, osnovala je Školu animacije 2019., Animafin festival, voditeljica je različitih radionica animacije u muzejima i kulturnim centrima, te sudjeluje u programu Ruksak pun kulture Ministarstva Kulture.

Organizirala je i kurirala: edukativnu radionicu za animirane dokumentarce ANIDOK - tri izdanja (2017.-2019.), Međunarodni dan animacije ASIFA Hrvatske - četiri izdanja (2015.-2018.), Večeri animacije - četiri godine (2016.-2019.), Animafin 2022. - prvo izdanje. Organizirajući navedena događanja stekla je vještine u planiranju i organizaciji festivala i edukativnih programa. Svi navedeni programi imali su uzlaznu putanju u programskom smislu pod njezinim vodstvom. Neki programi okupljali su vrhunske profesionalce iz Europe, te imali značajan odjek kod studenata i profesionalaca iz svijeta animiranog filma.

Animafin radionica lutaka Morana Dolenc

Voditeljica radionica lutaka


Morana Dolenc jedna od najuspješnijih hrvatskih redateljica kazališnih predstava za djecu i mlade. Završila je teatrologiju na Sorboni u Francuskoj i posebno školu lutkarstva. Aktivno postavlja i režira predstave za djecu i mlade u kazalištima po cijeloj Hrvatskoj, a 2021. godine režirala je svoj prvi animirani film. Voditeljica je Umjetničke organizacije LOFT.







Voditeljica likovnih radionica


Animafin likovne radionice Ana Kadoić
Ana Kadoić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, te završava poslijediplomski studij na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu, kao i studijske stipendije Cite International des Arts u Parizu i KulturKontakt u Beču.
Aktivno se bavi ilustracijom za djecu, surađuje sa mnogim izdavačima u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Ilustrirala je preko 80 slikovnica i školskih udžbenika, te osvojila više značajnih nagrada. Bavi se i animiranim filmom kao dizajner i scenograf.

Voditeljica čitalačkog programa



Marija Ott Franolić
književna kritičarka i teoretičarka koja se dugi niz godina bavi poticanjem čitanja.